maandag 16 mei 2011

Koud Salzburg!


Zondag 16 mei 2011

Reeds vroeg uit de veren zo tegen 06H30. Lekker de dag rustig beginnen met een bakkie koffie. Buiten is het ijskoud, de lucht donkergrijs en het regent onophoudelijk. De weervoorspellers hebben het bij het rechte eind, het is inderdaad niet meer waard dan een 1.

Zonneterras nu regenterras

Om 9H00 per auto richting Salzburg voor een rit van 1,5 uur. Weinig volk op de weg, de Oostenrijkers weten een zondag nog steeds als rustdag te waarderen. De boordcomputer van de auto geeft met een helder toontje aan dat de buitentemperatuur gezakt is naar 3 graden Celsius dus oppassen voor gladheid. Inderdaad oppassen want ik heb vorige week in een onbezonnen bui mijn winterbanden laten wisselen voor de zomerse evenknie. Wie doet zoiets nou reeds in mei?  Dat is vragen om problemen!

Salzburg vanaf de Festung

Buiten de stad kunnen we onze auto parkeren op de P&R van het Salzburg Exhibition Center tegen een gereduceerd tarief. Voor 12 euro de hele dag parkeren inclusief de busrit naar "de Altstadt" en retour. Goeie deal! De bus laat echter op zich wachten en is reeds te laat. Koud! Op een nieuwsbrief geplakt op het bushokje lezen we de redenen. Het centrum en een groot gedeelte van de stad zijn afgesloten voor rijdend verkeer wegens een grote marathon en nog andere ren-afstanden. We moeten een andere buslijn nemen maar die stopt niet waar we nu staan te wachten. Dus lopen we door een ongure buurt vol met louche types in trainingspakken een paar straten verder naar een ander bushokje waar lijn 7 wel stopt. Hier wachten op de bus. Koud! Overstappen en weer wachten op de bus. Koud! De chauffeur van deze bus vergeet ons te waarschuwen bij de halte waar we moeten uitstappen. Dus uitstappen bij de eerstvolgende halte en wachten op de bus die ons de teveel gereden kilometers terugrijdt. Koud! Om 12H30 zijn we dan eindelijk waar we moeten zijn. Eindelijk na 3,5 uur reizen maar wel door en door koud!

Koud maar altijd vrolijk!

We lopen meteen naar Festung Hohensalzburg, gelegen op de Festungberg. Dit kasteel zie je al van ver boven de de stad opdoemen. Met zijn lengte van 250 meter en zijn breedte van 150 meter is het een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. Mooi en interessant om te zien. Veel leuker echter is de kabelbaan die je boven op de berg brengt. Een soort treintje die een stijging- of dalingspercentage beslaat van 62%! Doe dat maar eens met de fiets of te voet (wat sommigen ook deden maar wij niet want te koud).


Daarna richting het geboortehuis van W.A. Mozart. Niet Willem-Alexander maar Wolfgang Amadeus. Niet echt interessant maar entree was vandaag gratis. Wel geen foto's of andere opnames maken a.u.b! Opvallend: de vele piano's waarop Mozart gespeeld zou hebben gedurende zijn jeugd hebben allemaal grote zwarte toetsen en kleine witte toetsen i.p.v. andersom. Voor een flashy showelement tijdens zijn unplugged concerten misschien wie weet!

Mooie eindtijden!
Tussendoor kijken we naar de finish van diverse wedstrijdlopers die ongeacht de afstand aankomen met eindtijden die de krant niet zullen halen. Maar iedereen wordt de laatste meters aangemoedigd en begeleidt door een als clown uitgedoste hardloper. Ook krijgt iedereen na de finish een medaille om de nek gehangen en wordt uitbundig gecomplimenteerd. Een hartverwarmende happening om te zien!

Mirabell Garden
Van Mozart naar de tuinen van het Mirabell Castle. Leuk maar doet veel denken aan Schloss Schönbrun in Wenen maar dan kleiner. Dus vlug wat foto's gemaakt die we thuis nog eens rustig kunnen bekijken. Koud! Te voet lopen we naar een bushalte en tot onze blijdschap rijdt bus Linie 1 meteen naar "die Messe" waar we onze auto hebben geparkeerd.

The sound of music op een koe!
Als we in de auto plaatsnemen jagen we de airco op 23 graden. In de 1,5 uur nog te rijden naar Kirchberg laten we zo de kou uit onze botten verdrijven. Heerlijk!

John & Monique

1 opmerking: