maandag 15 februari 2010

Radweg, Monte Brutalo!

Immelborn Maandag 17 Augustus 2009

Heerlijk geslapen! Lekker nog even gedoucht nu het nog kan en dan op naar het ontbijt geserveerd in het eetcafé. Snel even gekeken of de fietsen er nog stonden aangezien we het gisteren niet zo vertrouwden. Gelukkig hebben we ons vergist. De waard heeft zijn best gedaan, het is het meest uitgebreide en overdadige ontbijt dat we tijdens deze reis geserveerd krijgen. Alles zit erbij van lekkere broodjes fruitsapjes, koffie, zacht gekookte eitjes en plaatselijke delicatessen aan vleeswaren.

Met volle buikjes en stijve benen stappen we op de fiets. Het weer is lekker koel zo’n 20C, dus aangenaam fietsweer. Via een flinke berg verlaten we het dorp, Monique loopt de berg op te samen en keuvelend met een andere vakantiefietser. Ikzelf probeer te bewijzen dat mijn midlife crisis nog verre van mijn bed is en fietst staande op de trappers naar boven. De ochtendspieren protesteren maar de dadendrang is groter.

De rest van de dag rollen we relax naar het plaatsje Immelbron zo’n 65km verder waar we een camping zullen nemen. De volgende camping is weer 50km verder en dus wat te ver ook mede gezien de zadelproblemen van Monique. Het is vakantie en het moet wel leuk blijven natuurlijk.

Bij Wernhausen moeten we een stukje door het bos. Waarschuwingsborden geven aan het begin al aan dat de nodige hoogtes overwonnen moeten worden. Dus dat beloofd wat! Ook heeft iemand in een boom de tekst: “Radweg, Monte Brutalo” gekerfd. Duidelijker kan het niet! Inderdaad lijkt het wel een MTB single track en de meeste passages leggen we dan ook te voet af. Een echte Duitse heer biedt Monique aan tijdens het duwen van haar fiets op een berg haar bepakte fiets over te nemen zodat zij zijn licht sportfietsje naar boven kan duwen. Zijn eigen vrouw loopt ook met haar fiets te sjouwen maar daar heeft hij onbewust even geen omkijken naar. Beleefd en dankbaar wijst Monique het aanbod af, bovendien ziet ze mij reeds zoals altijd lopend de berg afdalen om haar een handje te helpen. Ook Nederlandse mannen kunnen galant zijn!

Op de camping komen we vroeg aan. De camping is gelegen aan een mooi meer, gecreëerd door de industriële zandwinning die ernaast plaats vindt. Het uitzicht vanaf onze tent is er mooi. Naast ons staan twee containers op enige afstand tegenover elkaar die volgens mij dienst doen als biertaplocatie. Een bord met de opschrift “biergarten” bevestigd mijn bange vermoeden. Ik vraag de eigenaar of de “biergarten” vandaag nog open gaat. Hij antwoord ontkennend en wij zeggen huichelend “Ach schade’! De containers zijn van een feest gisterenavond, maar als wij een lekker biertje willen hebben kunnen wij ons melden in de kantine voegt hij eraan toe.

Tegen de avond worden we begroet door een ietwat aparte man met een Woodstock hippie-achtig uiterlijk. Ook hij is met de fiets echter alleen, Ulli is zijn naam en zijn vrouw en schoonmoeder zijn momenteel op reis in China. We komen met elkaar in gesprek en door de gezelligheid wordt het een late avond. Als voormalige “Ossie” vragen wij hem de kleren van het lijf over hoe het leven in elkaar zat in het voormalig communistisch Oost Duistland. Het ene fascinerend verhaal na het ander volgt en wij kunnen ons als vrije burgers van het Westen soms moeilijk verplaatsen in een leven waar “Big Brother” je constant in de gaten houdt en persoonlijke dossiers bijhoudt met of zonder hulp van de destijds gevreesde Stasi.

Ulli is echter een man die niet “in anger” terugkijkt en dat maakt hem extra sympathiek.
Hij geniet nu dubbel van de vrijheid zegt hij en wat biedt meer vrijheid dan op je fiets de vakantie door te brengen. Wij beamen het en bevestigen het van harte. De route die hij volgt lijkt de komende dagen op die van ons en misschien komen we elkaar wel weer tegen. Lijkt ons in ieder geval leuk want we zijn nog lang niet uitgevraagd.

We wensen elkaar een goede nachtrust en vallen ondanks het monotone gezoem van de koelaggregaten van de “biergarten”containers en de productiegeluiden van de zandwinninginstallaties in de verte, lekker in een diepe slaap.

Foto's jammerlijk genoeg vanuit een gesloten Biergarten!

John

Geen opmerkingen:

Een reactie posten