zondag 14 februari 2010

Praag, een prachtstad!

Praag zaterdag 8 augustus 2009

Heerlijk geslapen tot 07H00, een lekker ontbijtje, een verkwikkende douche en prachtig weer buiten. Het wordt een veelbelovende dag, dat is zeker. De trein zal zo tegen 09H30 aankomen op station Holosevic waar wij zullen uitstappen om dan verder per fiets naar onze voor een dag gehuurde appartement te rijden. Tot die tijd kletsen we met een ouder Amsterdams echtpaar die per fiets vanaf Praag zullen fietsen richting Dreesden, een kleine 400km bedraagt hun uitgestippelde route waarover ze 3 weken zullen doen. Genieten en fietsen is wat ze doen en dan ook in deze volgorde. Wij wensen ze een mooie rit toe. Ook raken we in gesprek met twee Amerikaanse broers, jonge kerels, die een rondje Europese Wereldsteden aan doen waaronder Amsterdam (….damned good pot over there……..!!) en nu gaan ze naar Praag. Op de vraag of ze aan het hiken zijn met tent, wordt er gelachen. “We have money enough” dus sterren hotels all inclusive waren geen probleem. Geld maakt niet gelukkig maar is toch wel handig op zijn tijd maar wij willen niet met ze ruilen. “Have a nice time” en weg zijn ze.

Tien minuten eerder dan gepland stopt de trein op onze halte. Het is de mannen van de CNL toch gelukt om de tijdsachterstand gisteren in Amsterdam om te buigen naar “voorlopen op het schema” waardoor er bij het in- en uitladen van bagages en fietsen een gemoedelijke rust heerst. Rustig hangen we de tassen op de fietsen en gaan richting uitgang van het station. Kijken nog vlug op de kaart voor de juiste richting naar het oude centrum en daar rollen onze wielen de eerste meters op Praagse bodem.

Richting het oude centrum gaat het lekker bergafwaarts. Wel dienen we goed uit te kijken dat we niet in de grove oneffenheden in het wegdek rijden waaronder dekselloze putten. Uiteindelijk rijden we via een lange straat de oude stadsplein op en kijken onze ogen uit van zoveel pracht en praal. Een plein met een groot verleden waaronder ander in 1948 de communisten de staatsgreep aankondigden en er in 1989 een groot feest was bij de val van het communisme. Prachtige gebouwen omringen het plein, het oude Raadhuis, de astronomisch klok, de St. Nicolaaskerk, het Kinsky Paleis, de Tynkerk teveel om op te noemen. Prachtige koetsen met paarden geven het geheel een mooi beeld naar het verleden.

Daar we pas om 14H00 onze appartement kunnen betreden fietsen we vanaf de oude stadsplein richting de beroemde Karelsbrug, ruim 500 meter lang en 10 meter breed. Tevens de verbinding tussen het oude stadscentrum en “de Burcht” één van de grootste gesloten paleizencomplex ter wereld. Een kleine 8 hectare groot. Voor velen de hotspot van Praag. De burcht gaan we vanavond bekijken.

Op de Karelsbrug is het een drukte van belang en is het moeilijk doorkomen met onze fietsen. Ook vinden er werkzaamheden plaats waardoor er halverwege de brug een versmalling komt waardoor iedereen in een fuik loopt. Voetje-na-voetje vervolgen wij onze weg.

Even buiten het centrum wat gegeten (Tsjechische goulash, heerlijk!) en dan fietsen we richting appartement. Hier is niemand te zien waar wij ons kunnen melden. Dus bellen naar het reserveringsbureau en een mannenstem informeert ons er over een 20 minuten te zijn. Na deze wachtminuten komt een jonge man Vladimir ons de hand schudden en verontschuldigd zich voor het wachten. Het reserveringsbureau had hem niet op de hoogte gesteld van onze telefoonnummers waardoor hij geen contact met ons kon opnemen over hoelaat wij er zouden zijn.

De lift naar de 1st etage waar ons appartement ligt is veels te klein om fietsen te vervoeren. Dus gezamenlijk tillen we de fietsen via de trap naar boven. Bij het aanschouwen van onze fietsen en materiaal zegt Vladimir “ …..I see you are proffesionals….” en wij beamen zijn statement braaf, geen tijd voor lange verhalen. Het mooie appartement is wonderlijk groot, 2 slaapkamers, woonkamer, badkamer, keuken, grote hal waar we onze fietsen parkeren. De hoge plafonds geven het geheel een nog meer ruimtelijke effect. Vladimir geeft ons nog de nodige informatie m.b.t. Praag. Hijzelf komt eigenlijk uit Slowakije maar is na zijn studie in Tsjechië blijven hangen waar hij via zijn bedrijfje mooie gebouwen huurt en verder verhuurt aan toeristen voor schappelijke prijzen.

s’Avonds lopen we richting “de Burcht” heuvelopwaarts. Onderweg beleven we de stad zoals we er nog geen gezien hebben. De prachtige gebouwen, de gezellige parkachtige zitplaatsen. Waar je ook kijk alles is een foto waardig. Voor goedkoop amusement is geen plaats in Praag alles ruikt naar cultuur. De aankondigingen op posters van opera’s, concerten, jazzmuziek geven het niveau weer waarop deze smetteloze stad wordt beleefd.


De St. Vituskathedraal is het klapstuk van de Burcht. De kathedraal heeft drie torens: twee van 88 meter en één van 99 meter. Vroeger werden de Boheemse koningen hier gekroond. Je vindt er ook de koningsgraven. Vol ontzag staan we een halfuur naar het gebouw te staren. Te immens om het geheel digitaal vast te leggen.



Ter afsluiting kijken we vanaf “de Burcht” uit over de stad Praag. De stad heeft een warme diepe indruk op ons gemaakt en wij zullen er vast nog eens terugkeren maar dan voor meerdere dagen.

De avond is nog heerlijk koel en langzaam lopen we terug naar ons appartement. Lekker slapen en morgen zal onze terugtocht beginnen. We hebben er zin in.

Gelukkig hebben we de foto's nog!


John

Geen opmerkingen:

Een reactie posten