zondag 13 juni 2010

Klein Scandinavie in Belgie!

...............door blessures jammergenoeg voorlopig Hikingwhatelse!! in plaats van Cyclingwhatelse!!

"Aangrenzend bij het Nationaal Park Hoge Kempen ligt hier op de grens van de gemeenten Maasmechelen en
Dilsen-Stokkem, één van de merkwaardigste landschappen van Vlaanderen: Bergen, meren, bossen, moerassen en kreken dompelen je plots onder in een omgeving die eerder Scandinavisch lijkt dan Vlaams. Vergis je echter niet: De natuur is hier volledig man-made geboetseerd: De bergen zijn oude mijnterrils en de meren en kreken zijn overgebleven plassen van grindontginning".


Aldus een korte samenvatting te vinden op de website van www.trekking.be. Onze nieuwsgierigheid  was flink aangewakkerd om er eens een kijkje te gaan nemen voor een trainingsdag voor onze komende wandelvakantie in augustus. We lezen ook dat dit gebied ergens in 2010 geheel afgesloten gaat worden voor publiek door de eigenaar, een onroerend goed makelaar, om er een soortement van bungalow park te creëren. Dus om dit mooie wandel- en mountainbikegebied nog te aanschouwen voor het te laat is rijden we zondagochtend richting België. 

Eerst verdwalen we nog ook al hebben we het adres vanuit bovengenoemde website overgenomen op onze Tomtom. Navraag leert ons dat we totaal uit de buurt zijn van onze bestemming en dat we richting Maasvallei moeten aanhouden. Eindelijk na stoffige zandwegen en hobbelige bospaden, tot groot verdriet van Monique en haar splinternieuw wagentje, komen we aan bij de ingang van de Maasvallei. We betalen 2 euro aan de "ranger" bij de ingang en beginnen aan de door ons gekozen "blauwe route".Deze route is 12km lang en beklimt venijnig alle oude mijnterrils (3 stuks) waar echter na iedere beklimming een adembenemende uitzicht als beloning wacht. De moeilijkheidsgraad van deze blauwe route wordt geclassificeerd als:  "...goed getrainde wandelaars moeten rekenen op een tocht van 3,5 tot 4 uur".
Wij houden wel van een uitdaging.............!

Het weer was prachtig en onder de aangename warmte van de zon beleven we een prachtige wandeling. Op vlakke stukken voeren we het tempo op tot een behoorlijke marstempo, bergop passen we onze wandelsnelheid aan en daar waar het uitzicht prachtig uitziet op een wonderschone panorama blijven we even stilstaan om te genieten. Mijn fototoestel maakt overuren maar het is bij voorbaat al een verloren zaak om al dit moois digitaal vast te leggen.


Na een paar uur zien we in de verte de ingang van het natuurgebied liggen waar we de tocht begonnen zijn. Jammer want fysiek zijn we vandaag in staat nog even door te gaan ondanks vage protesten van mijn knie! Monique op haar beurt heeft met haar ijzeren gestel nergens last van. Klasse dus!Hoelang hebben jullie erover gedaan? Nou, kijkend op mijn horloge bij terugkomst zie ik dat we ons geschaard hebben onder het klassement:

"....goed getrainde wandelaars moeten rekenen op een tocht van 3,5 tot 4 uur....................."!

Niet gek dus voor twee beginnende wandelaars!

Billeder!!! (Foto's op z'n scandinavisch Deens)!!

John

2 opmerkingen:

 1. Wat een mooie omgeving, jammer dat wij niet mee konden.
  Mooie foto,s.
  het lijkt wel of je ergens ver weg bent zo mooi is de natuur.
  Is je auto nog heel van al de hobbels?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dit hadden jullie ook mooi gevonden! volgende keer gaan jullie weer gezellig mee.
  mijn auto heeft het doorstaan.......! haha

  BeantwoordenVerwijderen